NESPRESSO
Każda filiżanka kawy Nespresso powstaje przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości mielonej kawy, wody i energii elektrycznej, a aluminiowe kapsułki, zapewniające wyjątkową świeżość, po zużyciu podlegają w 100% recyklingowi. Delektując się kawą Nespresso możemy być pewni, że została ona stworzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
LICZY SIĘ DZIAŁANIE
PONIEWAŻ KAWA MOŻE BYĆ SIŁĄ DOBREGO
Kawa uzyskana przy zachowaniu zasad zrównoważonego rozwoju daje każdemu większą satysfakcję. Doskonała kawa nie jest dziełem przypadku. Oznacza to, że marka Nespresso nie uznaje kompromisów i dąży do perfekcji na każdym etapie długiego łańcucha produkcji, od ziarna kawowca do gotowej kapsułki, tworząc nasze kawy Nespresso dla Twojej przyjemności.
TROSKA O KAWĘ
RÓŻNORODNOŚĆ BIOLOGICZNA
Nespresso chroni i monitoruje dziką przyrodę
NATURA
Nespresso promuje praktyki regeneracyjne
HARMONIA
Nespresso działa w zgodzie z naturą
TROSKA O KLIMAT
ZRÓWNOWAŻONE POZYSKIWANIE KAWY
93% kaw Nespresso pochodzi z programu AAA Sustainable Quality™
AGROLEŚNICTWO
Nespresso wraz z partnerami, tak jak np. Pur Project zasadziła już ponad 5,2 mln drzew
NEUTRALNOŚĆ WĘGLOWA
Nespresso zobowiązało się do zerowej emisji netto najpóźniej do 2050 roku
TROSKA O ŚRODOWISKO
STWORZONE DO RECYKLINGU
W ramach bezpłatnego programu recyklingu w Lyreco odbierzemy kapsułki po kawie Nespresso z każdego miejsca w Polsce
DRUGIE ŻYCIE
Przy użyciu aluminium z recyklingu kapsułek po kawie Nespresso można tworzyć takie produkty jak długopisy, ołówki czy rowery
WYDAJNE I EFEKTYWNE
Ekspresy Nespresso stworzone są z myślą o renowacji, wydajności materiałów i zużycia energii
TROSKA O SPOŁECZNOŚCI
ZRÓWNOWAŻONA JAKOŚĆ
Nespresso wspiera ponad 120 000 rolników poprzez program AAA Sustainable Quality™
SILNE SPOŁECZNOŚCI
Nespresso maksymalizuje źródła utrzymania rolników AAA z partnerami takimi jak Fairtrade
REVIVING ORIGINS
Nespresso przywraca produkcję kawy w regionach, w których zniknęła np. w Demokratycznej Republice Konga
FILIŻANKA Z POZYTYWNYM WPŁYWEM NA ŚRODOWISKO
Neutralność węglowa
Jeśli chodzi o ślad węglowy Twojej kawy, to, czego nie widać, robi różnicę. Aby zrealizować nasz cel, jakim jest osiągnięcie neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla do końca 2022 r., przyglądamy się całemu cyklowi życia filiżanki kawy, aby zmniejszyć jej ślad węglowy. Na przykład:
45%
Jak uprawiana i transportowana jest zielona kawa?
Uprawa i transport zielonej kawy odpowiada za 45% śladu węglowego każdej filiżanki*. Dlatego używanie odpowiedniej ilości kawy w kapsułkach Nespresso i promowanie zrównoważonych metod uprawy są kluczem do poprawy śladu węglowego i pomagają osiągnąć środkowy cel Nespresso, jakim jest osiągnięcie neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla.
37%
Jak przygotowuje się filiżankę kawy?
37% śladu węglowego Twojej kawy pochodzi ze sposobu, w jaki jest zaparzana – od parzenia do mycia filiżanek*. Precyzyjny system parzenia Nespresso wykorzystuje tylko to, co jest potrzebne do zaparzenia filiżanki kawy – optymalizując zużycie kawy, energii i wody – pomagając Ci cieszyć się kawą w sposób zrównoważony.
8%
Jak pakowana jest kawa?
Opakowanie jest dopiero czwartym (8%) co do wielkości wkładem w ślad węglowy Twojej kawy. Co więcej, recykling kapsułek Nespresso Professional dodatkowo zmniejsza ślad węglowy filiżanki kawy.
*Źródło: Quantis 2020 Swiss B2B LCA