Relacje społeczne a kreatywność, efektywność i satysfakcja z pracy
Przerwa na kawę to coś więcej niż biurowy rytuał. To wręcz namacalna potrzeba, by porozmawiać z kolegami z pracy o czymś innym, niż aktualny projekt, zacieśnić więzi, wymienić poglądy. Tymczasowa sytuacja, która w wielu sytuacjach spowodowała konieczność przejścia na home office, boleśnie udowodniła, że do wydajnej, efektywnej i satysfakcjonującej pracy potrzebujemy drugiego człowieka. Na brak relacji społecznych jako główny czynnik obniżający zaangażowanie przy świadczeniu pracy zdalnej wskazuje blisko 75% pracowników1.
Powrót do biura w reżimie sanitarnym na pewno nie będzie łatwy ani dla szeregowych pracowników, ani dla kadry zarządzającej. Jedno jest pewne: rygorystyczne przestrzeganie higieny i dystansu społecznego nie może oznaczać likwidacji przerw na kawę. Zamiast tego warto postawić na sprawdzone i bezpieczne rozwiązania.
Z nowoczesnymi technologiami można zaparzyć kawę bezdotykowo
To, co jeszcze do niedawna wydawało się futurystyczną technologią przyszłości i raczej ciekawostką, niż praktyczną funkcją, dziś jest pierwszą potrzebą. Odpowiedzią na tę potrzebę jest między innymi ekspres na kawę w kapsułkach Nespresso Momento. Bezdotykowe przyrządzanie kawy w biurze całkowicie niweluje problem konieczności częstego mycia i dezynfekcji ekspresu.
Jak to działa? Okazuje się, że bardzo prosto. Ekspres na kawę w kapsułkach Nespresso Momento dzięki karcie SIM łączy się z internetem za pośrednictwem sieci komórkowej i można nim sterować za pomocą smartfona. Wystarczy wrzucić do ekspresu kapsułkę (nie wymaga to dotykania ekspresu), zeskanować kod QR, poczekać na przekierowanie na stronę internetową i wybrać sposób parzenia kawy: espresso, americano, lungo, ristretto.
Coraz więcej firm wybiera kawę w kapsułkach
Zanim 2020 rok powitał nas pandemią, w 2019 Lyreco i Nespresso Professional wspólnie przeprowadzili badanie, które pozwoliło przyjrzeć się zwyczajom picia kawy w biurze. Okazało się, że czynności tej oddaje się codziennie aż 86% pracowników! Widać też wyraźnie, że zmieniają się gusta i trendy.
W porównaniu do analogicznego badania z 2016 roku, zainteresowanie kawą rozpuszczalną spadło aż o 11% i mimo iż nadal jest wiodące, powoli zostaje wypierane przez inne kawy. Zapewne przyczynia się do tego upowszechnienie biurowych ekspresów. Coraz więcej pracodawców rozumie, że do przyrządzenia naprawdę dobrej kawy nie wystarczy czajnik, a kawa wysokiej jakości jest doceniana przez pracowników. Świadczy o tym fakt, że dobrej jakości kawa jest wymieniana w pierwszej piątce benefitów pozapłacowych. W porównaniu do roku 2016 zainteresowanie kawą w kapsułkach wzrosło dwukrotnie – aż dwa razy więcej pracowników deklaruje, że właśnie taką kawę chciałoby pić. To wyraźny sygnał dla pracodawców i wiele wskazuje na to, że Nespresso Professional zmieni ten trend jeszcze bardziej między innymi przy pomocy ekspresu Nespresso Momento.
Wellbeing pracowników, czyli jak za pomocą kawy sprawić, by byli zadowoleni i mieli satysfakcję z pracy
Wbrew pozorom to nie warunki finansowe są tym, co przede wszystkim trzyma pracownika w firmie. Coraz częściej – a pandemia dodatkowo nasiliła ten trend – na pierwszym miejscu stoi wellbeing, czyli, w wolnym tłumaczeniu – dobrostan pracowników. Nie jest tajemnicą, że pracownik, który lubi swoją pracę, przychodzi do niej chętniej, jest lepiej zmotywowany, a co za tym idzie, pracuje wydajniej i skuteczniej.
I to właśnie dbałość o wellbeing będzie stała na pierwszym miejscu przy powrotach do pracy biurowej. Nawet nie higiena i reżim sanitarny, bo pracownik nie może być stale zestresowany. Zadanie wydaje się karkołomne, ale na pewno do zrealizowania. Na poziomie biurowym będzie to nowa organizacja przestrzeni, tak by zachować dwumetrowy odstęp.
W tej sytuacji zlikwidowanie przerwy na kawę, chociaż może brzmieć kusząco (mniej problemów logistycznych), byłoby przysłowiowym strzałem w kolano. To właśnie przerwa na kawę będzie tym, co na nowo połączy pracowników i odbuduje nadszarpnięte długą rozłąką więzi. Niewykluczone, że wskazane byłoby wydłużenie takowej przerwy lub zorganizowanie kilku w formie rotacyjnej, by ograniczyć spotkanie zbyt wielu osób jednocześnie w pokoju kawowym, nikomu nie odbierając prawa do przerwy i filiżanki aromatycznego napoju. Na pewno dobrym rozwiązaniem będzie wspomniany wcześniej bezdotykowy ekspres na kawę w kapsułkach Nespresso Momento.
Kawa w kapsułkach to rozwiązanie pod każdym względem czyste i bezpieczne
W czasach gdy higiena i czystość na każdym kroku nabrały bardzo dużego znaczenia, kawa w kapsułkach wydaje się odpowiedzią na każdy problem związany z parzeniem kawy w biurze.
Czystość ekspresu – ekspresy Nespresso Professional czyszczą się rzadziej niż tradycyjne ekspresy ciśnieniowe na ziarna. Fusy kawowe w całości pozostają w kapsułce, która trafia do specjalnego pojemnika. Nie ma problemu z ociekaniem.
Różnorodność kaw – Nespresso to aż 16 mieszanek kawowych. Można je parzyć jedną po drugiej, bez konieczności czyszczenia ekspresu. W dobie pandemii nie da się nie docenić tej funkcjonalności.
Szybkość parzenia kawy – Nespresso Momento nieprzypadkowo ma taką nazwę, zaparzenie kawy to zaledwie kilkadziesiąt sekund.
Aranżacja pokoju kawowego – ta leży po stronie pracodawcy, ale na pewno uda się tak ustalić kanapy i stoły, by zapewnić możliwość utrzymania dystansu i wspólnego picia kawy.
Źródło
1Antal oraz Cushman & Wakefield pt. „Elastyczność specjalistów i menedżerów w dobie zmiany”, 2020
Źródło: Raport badawczy pt. „Kawa jako element życia zawodowego pracowników małych, średnich i dużych firm” przeprowadzony przez Ipsos na zlecenie marek Nespresso Professional i Lyreco w kwietniu 2019 r.